PARSENN
Cotumé: Sicílsky zážitok z jedla a vína
Navštívili sme | 12.06.2024 | Marek

Cotumé: Sicílsky zážitok z jedla a vína

Výnimočná sicílska škola varenia Cotumè ponúka zážitky spojené s varením. A keď hovoríme o zážitkoch, myslíme to vážne. Zabudnite na nudné nasledovanie inštrukcií kuchára, Cotumè je skutočnou kultúrnou cestu po Sicílii, pri ktorej si môžete dopriať potešenie z toho najlepšieho lokálneho jedla a vína, ktoré ostrov ponúka. Okrem nových kulinárskych zručností si z nej odnesiete nezabudnuteľný južanský zážitok. My sme si navyše domov doniesli aj dávku inšpirácie o tom, ako sa vytvára dobrý brand experience.

Existuje mnoho spôsobov, akými sa dajú spoznávať zaujímavé miesta a regióny – a mnohí nám dajú určite za pravdu, že spoznávanie prostredníctvom ochutnávania lokálneho jedla a nápojov je mimoriadne príjemné a obohacujúce. O to viac, keď to prebieha pod taktovkou niekoho domáceho a zároveň skúseného, kto vás týmto procesom sprevádza tak, že na to veru dlho nezabudnete. 


Takýmto človekom je rozhodne Loredana, zakladateľka projektu Cotumè, ktorý sľubuje zažiť a ochutnať Sicíliu iným spôsobom. Loredana so svojím tímom ponúka objavovanie miestnej kuchyne ako kľúča k lepšiemu pochopeniu Sicílie a jej bohatej kultúry, ktorá je hlboko spojená s tisícročnou históriou a jej mnohými vplyvmi: Grékov, Rimanov, Arabov, Normanov, Španielov či Francúzov. 

Čo je Cotumè?

Kurzy varenia a ochutnávanie lokálnych jedál Cotumè chcú návštevníkom ponúknuť viac ako len tradičné recepty. Sú obohatené o diskusie o sicílskej kuchyni a návštevy magických a autentických miest tohto ostrova. Ocitnete sa tak v ocenených vinárstvach, umeleckých hoteloch, šľachtických palácoch, vidieckych sídlach alebo na historických trhoviskách, kde si pochutíte na lokálnych dobrotách.
Cotumè je ideálnym miestom na výlety a teambuildingové aktivity, ktoré dokážu prispôsobiť malým aj veľkým skupinám, od turistov, cez rodiny, priateľov až po obchodné tímy. Nájdete ich v rôznych oblastiach Sicílie – v Catanii, Syrakúzach, Taormine, ale aj na magickej Etne. My sme si už tradične všímali všetky malé detaily, s ktorými Cotumè pracuje a premieňa ich na veľké zážitky. 

Čo nás Cotumè naučilo?
Neviazať sa na jediný priestor nám otvorí nové možnosti. 
Ukázať výnimočnosť lokálnych produktov sa oplatí.
Dobré vzťahy budujú dôveryhodnosť a rešpekt.
Príbehy fungujú aj pri jedle a receptoch.
Prekvapenie nemusí prísť až na záver. 


Nákup ingrediencií – najautentickejšie miesto celého ostrova

Gastronomický zážitok sme začali návštevou trhoviska s tradičnými potravinami Piscarìa v centre Catanie spolu s naším šéfkuchárom Ivanom. Cieľom bolo spoznať miestne špeciality a zvyky a spoločne si nakúpiť čerstvé ingrediencie na obed, ktorý si máme následne navariť. To, čo sme tam zažili, bolo omnoho živšie a autentickejšie, ako sme si predstavovali! 

Už samotný trh Piscarìa je skutočným zážitkom. Je to najstarší tradičný trh s rybami a potravinami v Catanii, ktorý sa nachádza priamo v barokovom srdci mesta medzi mestskými hradbami zo 16. storočia. 
Trhovisko nás privítalo plnými uličkami ľudí a rôznorodými vôňami. Miestni predajcovia nám núkali ochutnávku morských plodov, orechov, korenín a byliniek, ovocia a zeleniny. Prešli sme sa voňavými uličkami trhoviska, Ivano sa sem-tam zastavil, podal ruku miestnemu obchodníkovi a nám vysvetlil, čo špeciálne daný obchodník predáva.
Piscarìa je zvyčajne jediné miesto, kde nájdete aj vzácne produkty, ako divoká zelenina či prastaré odrody miestneho ovocia, ktoré pestujú len malí vášniví farmári. Našu pozornosť upútali fialovo sfarbené karfioly, ktoré za svoj vzhľad vďačia špecifickej pôde v okolí Etny. 

Domáca obchodníčka ponúkajúca typické syrové a mäsové špeciality nás zas usadila v zašitej uličke vedľa svojich stánkov. Začala nám servírovať typické sicílske špeciality, čerstvý bochník chleba a pohár miestneho vína. Počas posedenia sme dostali výklad o jednotlivých produktoch a s Ivanom naďalej pokračovali v diskusii o gastronómii a kultúre na Sicílii.

Trh Piscarìa hrá dôležitú úlohu v mnohých zážitkoch, ktoré Cotumè v Catanii ponúka. Cestou späť sme si na trhovisku nakúpili posledné chýbajúce ingrediencie a mohlo sa ísť variť. 

Kurzy na miestach s atmosférou

Cotumè si na svoje gastronomicko-kultúrne zážitky vyberá výnimočné miesta, v rámci ktorých je možné účastníkom priblížiť kúsok sicílskej histórie či miestnej architektúry. Podarilo sa nám navštíviť zopár z nich, v mestách  Catania a Taormina, a musíme potvrdiť, že výber správnej lokality umocňuje víziu značky Cotumé.

Acqualavica, Catania

Acqualavica je miesto plné šarmu a histórie v srdci mesta, len pár metrov od trhoviska Piscariá. Reštaurácia prešla nedávno kompletnou rekonštrukciou. Vznikli moderné priestory, ktoré lemujú pôvodné stredoveké hradby mesta a steny z lávového kameňa.  

Mooddika restaurant-pizzeria, Catania

Reštaurácia-pizzeria Mooddika je v meste známa najmä svojou vynikajúcou pizzou z dlhého kysnutého cesta a kvalitných surovín. Nachádza sa na jednom z najkrajších námestí v meste, čo by kameňom dohodil od trhu Piscarìa v barokovom centre Catanie. Je ideálnym miestom, ak chcete vidieť, ako vniká pravá talianska pizza alebo miestna sladká špecialita cannolo.

Villa Zuccaro pizzeria, Taormina

Villa Zuccaro, domov známej pizzerie, sa nachádza v historickom srdci Taorminy, pár krokov od katedrály Duomo a Porta Catania. Vďaka veľkej terase a ľahkému prístupu do historického centra je Villa Zuccaro ideálnym miestom aj pre väčšie skupiny ubytované v meste Taormina. Magické miesto, exkluzívne výhľady a pravá sicílska kuchyňa obohatená o aktivity Cotumè. Fantastické kombo!

Kurz varenia


Z bohatej ponuky aktivít sme sa rozhodli vyskúšať master class na cestoviny, kde sa máme naučiť pripraviť domáce cestoviny i omáčku. Vsadili sme teda na tradičnú kuchyňu. Veď kde inde sa naučiť pripravovať jedno z najobľúbenejších jedál sveta, ak nie v jeho domovine? Kurz prebiehal v reštaurácii Acqualavica.

Popri miešaní cesta na prípravu cestovín sme sa dozvedeli, že v Taliansku existuje asi 200 rôznych tvarov cestovín. Sicília so svojou historicky bohatou tradíciou a viac ako 50 odrodami pšenice je ideálnym miestom na objavovanie tajomstiev cestovín a ich pútavej histórie a mýtov. Ivano nás krok za krokom učil vyrábať cavatelli a linguine a popri ich výrobe nám vysvetlil i súvislosti medzi receptami a sicílskou históriou a kultúrou. 
A keďže dokonalé cestoviny potrebujú dokonalú omáčku, nechýbala ani príprava tradičnej mäsovej omáčky a pistáciového pesta

Na záver sme sa už presunuli k prestretému stolu a spoločne si vychutnali vlastné výtvory. Ivano sa na chvíľu vytratil a vrátil sa späť s prekvapením – typickým sicílskym dezertom canolli, ktorý dekoroval priamo pred nami. Skvelá bodka za naším zážitkovým varením! Aby sme si tieto špeciality mohli vyskúšať aj doma, odnášame si recepty aj v tlačenej forme.

Náš kurz bol krásny a plnohodnotný zážitok, vďaka ktorému sme mali možnosť spoznať súvislosť medzi receptami a sicílskou históriou a kultúrou. Cotumè v nás zanechalo silný dojem vďaka svojej autenticite a jasnej vízii, ktorú ponúka.

Vyskúšať môžete aj...

Okrem kurzov varenia, v rámci ktorých sa môžete naučiť piecť pravú taliansku pizzu či tradičný dezert cannolo, ponúka Cotumé ochutnávku vín, olivového oleja, ale aj food tours, v rámci ktorých sa naučíte pripraviť niektoré z najlepších tradičných sicílskych pouličných špecialít. Všetky aktivity prepája s vysvetlením celej histórie a návštevou jedinečných miest, vďaka čomu spoznáte sicílske špeciality hneď z niekoľkých uhlov. 

Ochutnávka vín a kurz varenia vo vybraných sicílskych vinárstvach

Cotumè ťaží z výnimočne úrodnej pôdy v okolí sopky Etna. Množstvo erupcií v priebehu storočí vytvorilo mimoriadne úrodnú pôdu, ktorá sa rozprestiera od skalnatých brehov Stredozemného mora až po najvyššie svahy sopky v rôznych mikroklímach. Vlastnosti tejto sopečnej pôdy sa odrážajú aj v jedinečných chutiach ovocia, zeleniny a hrozna, ktoré možno okúsiť pri varení s Cotumè.
Vína z oblasti Etny sú dnes oceňované po celom svete a Cotumé využíva ich výnimočnosť v spojení s tradičnými sicílskymi receptami, aby predstavil svojim klientom tie najlepšie vinárstva na rôznych svahoch sopky Etna. V ponuke má aj jedinečné vinárstvo v prírode okolo mesta Syrakúzy, ktoré sídli v normandskom hrade a venuje sa výrobe organických vín. 

Ochutnávka oleja a kurz varenia na lávových svahoch Etny

Sicília sa nachádza v centre Stredozemného mora, a tak nie je žiadnym prekvapením, že olivový olej má dôležité miesto v jej kuchyni. Na Sicílii má jeho príprava takmer 3000-ročnú históriu. Vďačí za to Grékom, ktorí na území Sicílie stavali svoje chrámy a sadili olivovníky, ale aj čiernym a minerálnym lávovým svahom Etny, ktoré poskytujú pre olivovníky skvelý podklad.
Bruschetta s olivovým olejom, pohár vína a tajomstvá výroby olivového oleja najvyššej kvality v kombinácii s bohatou sicílskou históriou a kultúrou. To ponúka Cotumé ako svoj gastronomický zážitok na miestnej farme „Merlinov dom“ pod sopečnou horou, kde sa olivový olej vyrába organicky s ohľadom na prírodné cykly, s cieľom zvýrazniť vlastnosti miestnej pôdy.

Food tours

Sicília je ostrov slnka, je teda normálne, že návštevníci zostávajú v uliciach dlhšie. Prechádzajú sa po námestiach, objavujú miestne pamiatky, rozprávajú sa, bavia sa. Čo medzitým robia Sicílčania? Jedia! Sicília má veľmi dlhú tradíciu street food a jej špeciality sú také rozmanité, že Sicílčania trávia čas správnym spôsobom.
Cotumè ponúka spoznávanie tradičnej miestnej gastronómie počas prechádzky Cataniou. Barokové centrum mesta a ochutnávka tých najlepších sicílskych lahôdok uspokojí v jednom túžbu poznávania sicílskej kultúry aj lásku k jedlu. Čaká vás rozmanitosť, náboženstvá, mýty, história a zábavné príbehy, ale aj slávne sicílske cannoli, chrumkavá kôrka chleba od miestneho pekára, ochutnávka olivového oleja, sicílske arancino, parmigiano, caponata, pecorino, minnuzze... Mňam! 

Návštevu Cotumè odporúčame nielen milovníkom gastronómie, ale všetkým, ktorí sa chcú o Sicílii dozvedieť veľa za krátky čas. A, samozrejme, tým, ktorí sa chcú inšpirovať v tom, ako robiť dobrý zážitkový marketing a nepredávať produkt, ale príbeh. My sme si tých príbehov z Cotumè doniesli hneď niekoľko.


5 princípov, ktorými sa od Cotumè môžete inšpirovať aj vy:

Neviažte sa na jediný priestor – otvorí vám to nové možnosti 

Prístup, ktorý sme videli na Sicílii, je inšpiratívny v priestorovej flexibilite. Keď sa neviažete na jeden konkrétny priestor, každý jeden zážitok bude vždy iný. Z praktického hľadiska tak navyše znižujete fixné náklady. A či je to v zhode s brand experience? Absolútne! Ako zákazník sa predsa radi vrátite na kurz, ktorý ste už absolvovali, keď sa bude odohrávať v novom, jedinečnom priestore. A ako často môžete v jednej škole varenia raz hodovať ako knieža v paláci a inokedy zasa v pivnici vysekanej do sopečnej horniny? 

Ukážte výnimočnosť lokálnych produktov a vysvetlite ich rozdiely

Byť odlíšiteľným a nezameniteľným – to je poučka, ktoré platí azda pri každom produkte a Cotumè ju má dokonale zvládnutú. Pozorovali sme to už pri návšteve lokálneho trhu: šéfkuchár ako dobrý sprievodca nás povodil po trhovisku, ukázal fialový karfiol, poučil, ako správne vyberať pistácie či rozpoznávať kvalitu pri parmezáne... To, čo sme sa tam dozvedeli, ochutnali, videli sa nám už vždy bude spájať s Cotumè – a o to ide!

Dobré vzťahy budujú dôveryhodnosť a rešpekt

Pri prechádzke trhoviskom s naším šéfkuchárom sme mohli skonštatovať, že ak vás poznajú aj trhovníci, ihneď získate rešpekt a prirodzenú autoritu u svojich hostí. Nejde samozrejme len o trhovníkov, pokojne si to premietnime aj na príklade nášho vlastného eventového businessu. Ak ako manažér pozvem klienta napríklad na Expo zo sveta techniky či hotelierstva a pri spoločnom prechádzaní priestorom ma každý druhý vystavovateľ pozdraví a osloví menom už pri privítaní, je zrejme, že nás ako agentúru poznajú, a to je pre klienta dobré znamenie našej odbornosti. Takéto niečo sa dá dosiahnuť len dlhodobým budovaním vzťahov a naozaj sa to nedá vytvoriť umelo a narýchlo. 

Príbehy fungujú aj pri jedle a receptoch

Tak, ako fungujú príbehy pri veľkých a silných značkách, fungujú aj malom podnikaní... Nám v mysli utkveli rôzne príbehy, ktoré sme počúvali počas celej akcie. Napríklad o tom, koľko cestovín je potrebných na jednu rodinnú večeru. Čaro tohto príbehu tkvelo aj v jeho načasovaní – keď nás už po 20-30 kúsku bolel palec a počuli sme, že pre celú rodinu je potrebné urobiť 400-500 ks, zapamätali sme si to o to väčšmi... Takéto drobné situačné príbehy pomáhajú na stotožnenie sa so značkou a vytvárajú myšlienkove spojenie s danou situáciou. 

Prekvapenie na záver 

... používa mnoho firiem, ale keď pripravíte autentické prekvapenie už v prvej časti aktivity, rozhodne máte hostí na svojej strane. Keďže naše stretnutie sa na poslednú chvíľu posunulo o takmer dve hodiny, náš sprievodca v podobe šéfkuchára si toho bol dobre vedomý, a tak nás po prehliadke trhoviska a napínavom vysvetľovaní priviedol k lokálnej predajkyni mäsových a syrových dobrôt, kde s talianskou ľahkosťou ohlásil, že sme určite hladní a on sa o nás musí postarať. Napriek tomu, že nám sklz týmto narástol o ďalšiu hodinku, bolo to perfektne napasované prekvapenie – autentické, osobné a úprimné. Aj takéto gesto demonštrovalo, že cesta je cieľ, v tomto prípade k naplneniu základnej vízie Cotumè, teda priblížiť Sicíliu cez jedlo svojim zákazníkom.